keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Työn ohjeetPiirrä tangram-palat vanerille. Vanerin paksuudella ei ole väliä. Opetukseen voi ottaa yhdeksi tavoitteeksi ja näkökulmaksi myöskin kestävän kehityksen ja tehdä palat vaneriin, jota on jäänyt pieniä ylimääräisiä palasia muista töistä. Palasten piirtäminen ja sahaaminen oikean kokoisiksi on yksi työn tärkeimmistä vaiheista. Piirtäminen tapahtuu helpoiten käyttämällä kalkkeerauspaperia/kalkeeripaperia. Jos kyseistä paperia ei ole käytössä, voi palaset piirtää myös sabluunan avulla.Sahaa palaset. Siisteintä jälkeä saat käyttämällä lehtisahaa. Sahattavan palasen voi kiinnittää tukeen/pöytään ruuvipuristimella. Tämä helpottaa työn tekemistä.Hio palaset, harjaa ylimääräiset pölyt pois ja pintakäsittele suunnitelmasi mukaan esim. petsillä tai maalilla.Tangram-palat ovat valmiita :)Leikkaa tangram-pussiin tarvittavat etu- ja takakappaleet kankaasta ja valmista pussi alla olevien ohjeiden mukaan. Jos haluat tehdä pussiin sisätaskun, tee se takakappaleeseen ennen etu- ja takakappaleiden ompelemista yhteen. Ohjeet löytyvät alta.     Ompele siksak-ommel kankaan sivuihin. Aseta oikeat puolet vastakkain ja ompele
pohja- ja sivusaumat. Muista jättää pussin toiseen sivusaumaan aukko pussin suun kiristysnauhaa varten.     Taita pussin yläreuna kahdesti ja ompele kuja kiristysnauhaa varten.
Tarkista, että toiseen sivusaumaan jätetty aukko tulee kujan kohdalle.-


Pujota kujaan kiristysnauha hakaneulan avulla.
      Aloita taskun valmistus leikkaamalla taskun kokoinen palanen kangasta ja ompelemalla siksak-ommel kankaan reunaan. Taita n. 2cm kankaan yläreunasta ja ompele kiinni sivusta. Tästä tulee taskun yläreuna. Käännä taiteosa niin, että sauma jää sisäpuolelle. Silitä taite ja ompele taitteen alareuna kiinni.
      Ompele taskun alareuna kiinni haluttuun kohtaan (tässä tapauksessa pussin nurjalle puolelle). Huom! Tasku on tässä vaiheessa ylösalaisin. Nosta taskun yläreuna ylös. Silitä. Ompele sivut kiinni. Tasku on valmis!


      Jottei palaset tippuisi taskusta pussin pohjalle, tee tehdyn taskun päälle toinen tasku ylösalaisin "kanneksi". Ompele myös sivusaumat tai kiinnitä "lippa" esim. napilla. Valmiin työn tulisi näyttää kutakuinkin tältä:

Pelialustoja on neljän eri tasoisia. Vaaleanpunainen on helpoin. Tämän jälkeen tulee keltainen, vihreä ja punainen. Pelialustojen kääntöpuolella löytyy oikeat vastaukset.


Ei muuta kuin kokeilemaan. Tsemppiä työn tekemiseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti